Fórián Diána

Fórián Diána

tanító

Mindig tanítani akartam. Már kislányként is otthon a babákkal eljátszottam az iskolai órákat, szüleim innen tudták, mi történt az iskolában. Nagyapám iskola igazgatóként, nagynéném vezető óvónőként igazi példaképeim voltak. Tőlük láttam, tanultam a maximalizmust, a szakma szeretetét, az alázatot, a humort, a gyerekek tiszteletét.

A zenei általános iskola után, ahol 6 évig fuvoláztam egyenes út vezetett a tanítói pályára. 1986-ban végeztem ének-zene szakkollégiumban. Majd 1986-tól hét évig Budapesten dolgoztam a Virág Utcai Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolában. Itt is az egyéni képességfejlesztés és differenciálás dominált az órákon. Családalapítás majd megszülettek a lányaink, s röpke 25 évre visszaköltöztünk Egerbe. Pályám során mindig a megújulást kerestem. Így talált rám a reformpedagógia a Jena plán módszer formájában. Kooperatív technikákkal, projekt módszerrel dolgoztunk. Nagyon imádtam ezt a fajta tanítást, ahol számomra nem a tanmenet, hanem a gyerekek képességei, érdeklődései voltak a fontosak. Az anyanyelvi nevelés, a kommunikáció és az ének -zene a szívem csücske.

Minden osztályomban furulyázni tanítottam a gyerekeket, ahogy ők mondták, „megfertőztem őket a zene szeretetével”. Ennek hatására sokan tanultak hangszeren játszani, van, aki ma is együttesben hegedül, dobol.

Bázisiskolaként bemutatókat, műhelymunkákat tartottunk az érdeklődő iskoláknak, kollégáknak.

2020 szeptemberétől dolgozom a Gyermekek Házában. Úgy érzem itt megtaláltam azt a helyet, ahol biztonságos környezetben dolgozhat felnőtt, gyerek. Ahol fontos az együttműködés, a kreativitás, az elfogadás, ahol a minőségen van a hangsúly. Ahol segíti egymást felnőtt, gyerek, ahol szabad tévedni, kérdezni. Ahol fontos a gyerekek sokszínűsége, egyedisége.

Ahol mindenki fontos, mindenki mosolyog és ez jó.