Határtalanul

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/09/hatartalanul_logo.jpg

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/letoltheto_logok/keszult.jpg

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/letoltheto_logok/bga_alap_logo.png

A program a Magyar Kormány támogatásával jöhetett létre.


Idén is rengeteg élménnyel gazdagodhattak hetedikes diákjaink a Határtalanul program által.

2023. májusában utunk első állomása a füleki vár volt, ahol a gyönyörű napsütésben évszázadokkal repülhettünk vissza a múltba. Felejthetetlen emlékként visszük magunkkal a csomai kisiskolában tett látogatásunkat.

Szerencsénk volt az időjárással, az eső megkímélt minket, így megcsodálhattuk a Szilicei jégbarlang egyedülálló jelenségét.  A hosszú utazás és élmények után izgatottan foglaltuk el a szállásunkat, ami Várhosszúrét festői domboldalában bújt meg.

Második napunkat Kassán kezdtük, megcsodálhattuk főterét, gyönyörű dómját, majd a Szádelői-völgyben tettünk egy fantasztikus sétát. Krasznahorkaváralján megnéztük az Andrássy emlékművet, majd vacsora után egy fantasztikus hangulatú néptánc foglalkozáson vettünk részt.

Következő napunk is mozgalmas volt: Késmárkon az evangélikus templomot és a világörökség részét képező cipszer fatemplomot, Lőcsén a reneszánsz korban épült városházát, Markusfalván a Máriássy kastélyt látogattuk meg. Bár a felújítás miatt Szepes várába nem jutottunk el, kedvünket nem szegte, így a búcsúestén egy hangulatos tábortűzzel búcsúztunk Felvidéktől.

A hazafelé vezető úton egy méltó helyszínnel zártuk programunkat: Alsósztregováron, Madách Imre szülőotthona ad otthont egy modern és rendkívül színvonalas múzeumnak, itt emlékeztünk meg nemzetünk nagy írójáról.

Köszönjük a lehetőséget a Határtalanul program szervezőinek!


2022 tavaszán a 10. osztály a Rákóczi nyomában járt 5 napot a Felvidéken.

Már az első napon bakancstúrát tettünk a Szlovák Paradicsom keleti részén. A Hernád-áttörés egy részét jártuk be, amely a Nemzeti Park egyik legszebb része, ahol a Hernád folyó a szűk kanyon közé zárva kanyarog. Vaslétrák, mászóvasak, fémhidak és pallók segítették a biztonságos túrázást.

A következő napokban ellátogattunk Lőcsére, felmásztunk a kálváriadombon található Mária-templomhoz is. Jártunk Márkusfalván a Máriássy kastélyban, egy gyönyörű bútor és hangszertörténeti kiállítást tekintettünk meg. A hangversenyteremben Bővíz Rozi zongorajátékát élvezhettük.

Kassára is elutazunk, ahol megismerkedtünk a főtér nevezetességeivel. Jártunk a Bodrogszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában.

Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülőkastélyában töltöttünk több órát kisebb csoportokra osztva, ahol kiállítás, szabadulószoba (minden csoport sikeresen kiszabadult) és VR játék tette izgalmassá az eltöltött időt.

Eperjes városában a történelmi városközpontban, ami a Felvidék legrégebbi városi műemlék-rezervátuma – éppen kirakodóvásár volt, többen helyi kincsekkel gazdagodtak.

A gyönyörű tájból kimagasló Szepesi várat többször is láthattuk, de nem álltunk meg a vár tatarozása miatt.  

Ótátrafüreden felkerestük a közkedvelt savanyúvíz-forrást. Megkerültük a Csorba-tavat, sétáltunk a meseszép tengerszem körül. Felmásztunk a Poprádi-tóhoz, gyönyörű, vadregényes helyeken jártunk.

Köszönet a Határtalanul program szervezőinek!

A hetedik osztályos tanulóink a déli harangszó nyomába indultak a Határtalanul program keretében.

Jártak Palicson, a tónál, Szabadkán a csodálatos szecessziós zsinagógában és a Városházán.

Részt vettek egy vidám hangszerbemutatón, hajóztak a Duna-Tisza találkozásánál, látták a híres Nándorfehérvár várát, a diadal helyszínét, Óbecsén pedig egy interaktív kiállításon vettek részt.

Tartalmas, jó kirándulás volt, örök emlék marad.